Картопляне пюре - рецепт приготування ніжного і повітряного гарніру
Картопляне пюре - гарнір, який готується найшвидше і вважається найулюбленішим у слов'янських народів. На словах, як приготувати картопляне пюре знають навіть діти, але на практиці й у досвідчених господинь воно рідко виходить повітряним і кремоподібним. Одні грішать на «неправильну» картоплю, інші пояснюють невдачу додаванням малої кількості молока. Справді, нюансів у приготуванні цієї страви чимало, але, знаючи їх, можна балувати рідних смачнючим гарніром хоч щодня.
Етап 1. Підбираємо продукти, з яких будемо готувати пюре
Усі вони доступні, і є на кожній кухні. Отже, згідно з рецептом беремо:
- Картопля, але не молода, а та, яка зберігалася в погребі хоча б 1-2 місяці після викопування. Що стосується сорту, то для приготування бажано брати крохмалисті сорти картоплі. Перевірити, чи багата бульба на крохмаль, просто: розріжте її на дві половинки і потріть одна об одну. Якщо вони щільно скріплюються між собою, то пюре з них вийде відмінне!
- Вершкове масло жирністю не менше 80%. Цей інгредієнт додасть готовій страві ніжного вершкового смаку та кремоподібної консистенції.
- Молоко. Відразу обмовимося - можна обійтися без нього (наприклад, якщо ви боїтеся, що пюре швидко закисне або хочете зменшити калорійність гарніру). Взагалі ж молоко додають для того, щоб картопляне пюре не було сухим і в ньому не траплялися дрібні зернисті крихти.
- Яєчний білок. Його завжди додають у рецепт картопляного пюре французькі кулінари, щоб надати страві легкості.
Тепер про кількість того чи іншого інгредієнта.
Інгредієнти
- Картопля -1 кг. (6-8 бульб середнього розміру)
- Вершкове масло - 50-100 гр.
- Молоко - 150 мл.
- Яєчний білок - 1 шт.
- Сіль за смаком.
Етап 2. Варимо картоплю
- Озброївшись щіткою, відмиваємо бульби від землі під струменем води. Знімаємо шкірку, вістрям ножа вирізаємо вічка та зіпсовані місця. Розрізаємо картоплину на половинки або навіть четвертинки і закладаємо в уже киплячу воду. Кілька слів про кількість води: якщо готувати за класичним рецептом, то вона має лише покривати картоплю.
- Робимо маленький вогонь, закриваємо каструлю кришкою і варимо картоплю 20-25 хвилин, але краще орієнтуватися не на скупі цифри (адже кожен сорт має свій час варіння), а на стан картоплі: якщо в неї легко входить ніж/вилка, то воду можна зливати. Так, практично готову картоплю потрібно посолити.
Етап 3. Товчемо та збиваємо картопляне пюре
- У гарячу відварену картоплю додаємо олію. Якщо вершкове масло Ви не їсте, то сміливо замінюйте рослинним.
- Розминаємо її дерев'яним товкачем або металевим товкачиком. Старатися не потрібно, втім, як і використовувати кухонний комбайн або блендер. За лічені секунди вони перетворять пюре на клейкоподібну, липку масу. Якщо складно визначити на око, чи достатньо розминати картоплю, орієнтуйтеся на фото.
- Далі за рецептом потрібно підігріти молоко. Вирішите заощадити час і не підігрієте його - пюре потемніє. Альтернатива молоку - вершки, картопляний відвар.
- Залишилося лише збити картопляне пюре міксером. За рецептом на це відводиться менше 5 хвилин. І на заключному етапі потрібно обережно ввести збитий білок. Якщо тієї кількості молока, яка вказана в рецепті виявилося замало, можна додати ще. Тільки майте на увазі - спочатку пюре буде рідкуватим, але потім обов'язково загусне.
Етап 4. Подаємо повітряне картопляне пюре.
Накладаємо на тарілку гірку пюре (наприклад, як на нашому фото), у центрі робимо заглиблення і кладемо в нього шматочок вершкового масла. За бажання можна посипати гарнір подрібненою зеленню.
Готувати за базовим рецептом можна і святкове картопляне пюре, проте прикрасити його доведеться по-особливому. Запропонуємо лише два варіанти: перетворити гірку пюре на вулкан (вогняну лаву з легкістю замінить томатний соус), або ж зробити «павутинку» і поселити на ній мініатюрного павучка.
Вищевикладений рецепт пюре є класичним, але навіть на його основі можна зробити оригінальний за зовнішнім виглядом гарнір. Так, можна протушкувати до м'якості шпинат, потім подрібнити його в блендері та додати під час приготування - пюре вийде яскраво зеленого кольору. Повітряна маса буде помаранчевою, якщо готувати і збивати картоплю з морквою, а рожевою, якщо додати буряковий сік. Чоловікам до душі припаде пюрешка зі шкварками та обсмаженою ріпчастою цибулею, беконом, грибами або гірчицею. Гурманам варто випробувати приготування картопляного пюре за французьким або італійським рецептом. Згідно з ними, у збиту масу додають тертий мускатний горіх (французький варіант), або томати, оливкову олію, томати і сир «Рікотта».