Готуємо смачні кутаби з гарбузом по-азербайджанськи
Кутаби з гарбузом - це одне з універсальних частувань азербайджанської кухні. Їх подають до чаю, якщо начинка солодка, або до алкоголю - якщо всередині м'ясо та овочі. Рецепт приготування дуже простий: тонке пластичне тісто фарширують смачним наповнювачем, надають форму півмісяця і запікають до хрусткої скоринки. Смак тонких пиріжків залежить від технології приготування тіста і начинки.
Інгредієнти
Щоб приготувати прісне тісто, знадобиться:
- пшеничне борошно - 340 г;
- сіль кухонна дрібна - 1/2 чайної ложки;
- олія рафінована рослинна - 2 столові ложки;
- фільтрована тепла вода - 170 мл.
Для начинки:
- свіжий гарбуз - 400 г;
- ріпчаста цибуля - 1 головка;
- сіль, цукор, чорний перець - за смаком;
- олію рослинну - для обсмажування.
Щоб приготувати кутаби з гарбузом, потрібно мати під рукою:
- млинцеву сковороду;
- обробну дошку;
- качалку;
- формувальне кулінарне кільце (або звичайна склянка);
- дерев'яну лопатку;
- столову ложку;
- гострий ніж;
- круглий ніж із хвилястим краєм;
- ємність для змішування інгредієнтів;
- сито;
- блендер;
- кухонну плиту.
Процес приготування
- Готувати тонкі пиріжки по-азербайджанськи починають із тіста. Для цього борошно двічі просівають, збагачуючи його киснем. Щіпку солі розподіляють по поверхні борошна і перемішують. У центрі роблять заглиблення, у нього вливають воду й олію. За допомогою ложки змішують усі інгредієнти до однорідного стану.
- Коли тісто стане крутим, його продовжують замішувати руками. Для цього пальцями захоплюють край і направляють його до центру, притискаючи зап'ястям. Коли маса перестане липнути до рук і буде сформована в кулю, її поміщають у поліетиленовий пакет, закручують і дають відпочити не менше ніж півгодини.
- Щоб приготувати соковитий овочевий фарш, ріпчасту цибулю очищають від лушпиння, зрізають коріння, миють. Після дрібно нарізають.
- Вливши на сковорідку трохи рослинної олії, цибулю пасерують, періодично помішуючи.
- Гарбуз розрізають, очищають від насіння і твердої шкірки. М'якоть нарізають середніми кубиками.
- Коли цибуля стане прозорою, до неї додають шматочки гарбуза.
- Інгредієнти перемішують, приправляють перцем, дрібкою солі та цукру. Смажать протягом 7 хвилин на середньому вогні.
- Щоб гарбуз став м'яким, сковороду накривають кришкою і тушкують начинку щонайменше півгодини на слабкому вогні. Якщо з гарбуза вийде недостатньо соку для тривалого процесу тушкування, можна долити 50 мл гарячої води.
- Шматочки м'якої гарячої начинки перекладають в окрему ємність. Їх можна загортати в тісто в такому вигляді або можна подрібнити за допомогою блендера.
- Гарбузове пюре пробують на смак, за потреби досолюють.
- Поки начинка остигає, тісто дістають із пакета і розгортають на дошці, попередньо присипаній борошном. Товщина пласта має бути не менше 1 см.
- За допомогою кулінарного кільця пласт розрізають на 10 частин.
- Далі кожне коло дуже тонко розкочують за допомогою качалки. Якщо вам хочеться домогтися ідеально рівних і однакових за розміром кутабів, викладіть на розкачане тісто дрібну тарілку і обріжте тісто по контуру.
- Виклавши начинку на половину тонкого коржа, його накривають другим краєм і щільно його притискають.
Ще один спосіб формування рівних кутабів: начинку викладають на розкачане тонке тісто, накривають другою половиною, тільки після цього прикладають тарілку і обрізають край хвилястим ножем, одночасно запечатуючи.
- Випічку викладають на розігріту сковороду, випікають без олії на середньому вогні з двох боків. Оскільки тісто дуже тонке, то перевернути кутаб можна тільки раз.
Готові кутаби подають із розтопленим вершковим маслом.
Смачного!