Скільки і як найкраще зберігати хліб
Про те, як зберігати хліб, слід замислюватися навіть у тому випадку, якщо цей продукт купують або готують щодня, і його з'їдають протягом доби. Особливу увагу на процес зберігання хлібобулочних виробів варто звернути тим господиням, у яких продукти харчування не черствіють з часом, а вкриваються цвіллю. Ще кілька років тому люди навіть не стикалися з такою проблемою просто тому, що поліетиленові пакети не були так поширені та доступні. Сьогодні можна використовувати кілька способів зберігання продукту: у холодильнику, хлібниці, папері або тканині. У кожного підходу є свої позитивні сторони та нюанси.
Особливості використання хлібниці
З одного боку, немає нічого простішого, ніж застосування хлібниці з метою зберігання хлібобулочних виробів. На жаль, на практиці багато хто забуває про важливі нюанси такого підходу:
- У ємність хліб викладається тільки в охолодженому вигляді, причому його треба обов'язково витягти з тієї упаковки, в якій він продавався.
- Якщо пристосування не відрізняється герметичністю або занадто часто відкривається членами сім'ї, булку можна додатково загорнути в папір. Це вбереже її від негативного впливу свіжого повітря.
Порада: Незважаючи на те, що сьогодні активно пропонуються хлібниці з харчового пластику, ударостійкого скла і навіть кераміки, оптимальним варіантом поки залишаються дерев'яні вироби. Вони активно вбирають зайву вологу, що виходить від свіжих хлібобулочних виробів, тому вони не пріють і не киснуть. Головне, не забувати час від часу просушувати конструкцію.
- В одній хлібниці не слід тримати протилежні за складом продукти, особливо, якщо вони мають виражені запахи. Якщо в сім'ї всі люблять різний хліб, варто звернути увагу на хлібниці, розділені на відсіки.
- Мінімум раз на тиждень пристосування слід звільняти від хлібобулочних виробів, вимітати з нього всі крихти, провітрювати протягом півгодини. Якщо від матеріалу став виходити неприємний запах, протираємо його дуже слабким розчином оцту (не більше столової ложки реагенту на склянку води) і сушимо на свіжому повітрі.
Якщо так вийшло, що хлібниці в господарстві немає, на деякий час її можна замінити звичайною каструлькою з нержавіючої сталі. Кришка має щільно прилягати до виробу, застосовувати його для приготування їжі в цей час не варто.
Рекомендації щодо зберігання хліба в холодильнику
Якщо з утриманням хліба в хлібниці багато хто ще сяк-так справляється, то зберігання продукту в холодильнику найчастіше призводить до негативних наслідків. Щоб цього не сталося, слід вивчити всього кілька правил:
- Для складування хлібобулочних виробів у холоді використовують папір або целофан. Беремо тільки цей продукт на основі натуральних волокон віскози, а не його синтетичний аналог!
- Незалежно від того, в якому вигляді компонент зберігається в холодильнику, через кілька годин він почне активно виділяти вологу. Тому за такого підходу хліб слід з'їдати протягом 2-3 днів. Після цього часу він хоч і не псується, але стає щільним і тугим, втрачає свій смак.
- Якщо зберігання хліба перетворюється на тортури через те, що продукт витрачається дуже повільно і його часто доводиться викидати, можна спробувати варіант із морозильною камерою. У цьому випадку з обраних хлібобулочних виробів робимо нарізку, кожну скибочку загортаємо в харчову плівку і прибираємо в морозилку. У разі потреби дістаємо скибочку, розморожуємо її при кімнатній температурі та злегка підігріваємо в духовці.
Не варто намагатися спочатку тримати хліб у холодильнику, а потім - у хлібниці. Це хоч і трохи збільшить термін його придатності, негативно позначиться на текстурі та смакових даних продукту.
Ще кілька способів зберігання хліба
Якщо з якихось причин варіанти зі зберіганням хліба в холодильнику або хлібниці не підходять, варто розглянути трохи менш популярні, але досить ефективні варіанти:
- У паперових пакетах. Чекаємо, поки булка охолоне, після чого прибираємо її в чистий паперовий пакет і щільно загортаємо. Виріб прибираємо в прохолодне місце, подалі від сонячних променів. Циркуляція свіжого повітря вітається. Якщо все зроблено правильно, продукт залишатиметься свіжим протягом 4-5 днів без змін текстури. Пакет можна замінити звичайнісіньким письмовим папером без написів.
- У лляній тканині або полотняному мішку. Підхід відрізняється від попереднього тільки тим, що буханець загортають у тканину. Якщо папір щоразу використовуватиметься новий, то тканину потрібно тільки час від часу провітрювати і прати.
Застосовуючи такі підходи, треба розуміти, що в один відріз тканини або паперовий пакет не можна викладати кілька видів хлібобулочних виробів або навіть буханок однакового хліба. Усі продукти мають бути забезпечені індивідуальними упаковками.
Корисні поради та рекомендації щодо зберігання
Для отримання максимального позитивного результату слід взяти на озброєння кілька секретів. Вони допоможуть не тільки продовжити термін придатності продуктів, а й зберегти їхню текстуру, реанімувати підсохлі вироби:
- Якщо в хлібницю поруч із буханцем покласти розрізане яблуко або картоплину, продукт довше залишатиметься м'яким. Тільки не можна забувати оновлювати зріз допоміжного компонента.
- Хліб правильно різати не з краю, а з центральної частини. Тоді половинки можна буде скласти, зберігши їхню свіжість.
- Ще гарячу булку, наприклад, спечену в домашніх умовах, обов'язково треба остудити, перед тим, як прибирати. Не варто намагатися зберегти його тепло на тривалий час, це тільки зіпсує продукт.
- Якщо скибочки хліба зачерствіли, їх потрібно збризнути водою і потримати в теплій духовці 2-3 хвилини. Щоправда, їсти такий виріб потрібно поки він не охолонув.
- Ще один спосіб відновлення м'якості хліба - використання пари. Для цього підійде пароварка або звичайний друшляк, розташований над киплячою водою.
Найдовше зберігаються хлібобулочні вироби, приготовані в домашніх умовах. Тільки в них слід додавати трохи рослинної олії, а дріжджі повністю виключити або використовувати по мінімуму.