Домашній шоколадний торт
Надзвичайно смачний бісквітний шоколадно-лимонний торт із кремом шарлотт, волоськими горіхами та тертим шоколадом. Докладний авторський рецепт.
Інгредієнти
На торт з 4-х коржів і 18см в діаметрі нам знадобиться
Для бісквіта:
- Яйця С0-6шт
- Борошно в/г-180гр
- Цукор-180гр
- Сметана-100гр
- Розпушувач-1ч.л.
- Лимонний сік-30мл
- Цедра-1-го лимона
- Куркума-0,5ч.л. (за бажанням, для надання жовтого кольору коржам)
- Сіль-щіпка
Для крему:
- Молоко-400мл
- Масло вершкове-360гр
- Жовтки-3шт
- Крохмаль кукурудзяний-1ст.л. з гіркою
- Цукор-150гр
- Ванілін-2п.
- Какао-2ч.л. з гіркою
Для просочення і прошарку торта:
- Лимонний сік-30мл
- Вода-150мл
- Цукор-2год.л.
- Волоські горіхи-50гр
- Темний шоколад-80гр
Як приготувати шоколадно-лимонний бісквітний торт
- Вершкове масло дістаємо з холодильника.
- Духовку розігріваємо заздалегідь до 160 градусів, тільки нижній нагрів і без конвекції!
- Готуємо бісквіт. Відокремлюємо білки від жовтків, три жовтки відкладаємо окремо, вони підуть у крем.
- Білки збиваємо з дрібкою солі до рясної піни, потім, продовжуючи збивати, поступово додаємо до них цукор і збиваємо до дуже пружних піків.
- Далі, продовжуючи збивати, вводимо по одному з трьох жовтків, ще трохи промішуємо і вимикаємо міксер.
- Далі будемо працювати вручну.
- У пишну яєчну суміш поступово, по ложці додаємо просіяне борошно з розпушувачем і обережними рухами від низу до верху перемішуємо лопаткою або ложкою.
- Після борошна частинами вмішуємо сметану, лимонну цедру, лимонний сік і за бажанням куркуму.
- Викладаємо бісквітне тісто в роз'ємні не змащені форми, але із застеленим дном.
- Я випікала два бісквіти по 18см в діаметрі і ділила їх навпіл, ви можете випікати один і потім розрізати на 3 частини.
- Духовку відкриваємо тільки ближче до кінця випічки і перевіряємо бісквіти на готовність дерев'яною шпажкою.
- Охолоджуємо їх на решітці до кімнатної температури, потім запаковуємо в плівку або пакети і прибираємо в холодильник на 2-3 години.
- Займемося кремом.
- У посуд (не емальований) викладаємо три жовтки, ванілін, крохмаль, цукор, заливаємо молоком і гарненько змішуємо вінчиком.
- Далі нагріваємо цю суміш при безперервному помішуванні до кремової текстури і знімаємо з плити.
- Даємо трохи охолонути і закриваємо поверхню плівкою в контакті. Остуджуємо заварну суміш до кімнатної температури, не охолоджуючи.
- Збиваємо розм'якшене вершкове масло до світлого, пишного стану і поступово додаємо до нього заварну частину крему, що охолола до кімнатної температури.
- Змішуємо крем кілька хвилин на середніх обертах.
- Від готового крему забираємо 1/3 частину, додаємо до неї какао і перемішуємо до однорідності.
- Обидва креми закриваємо плівкою і прибираємо на 20 хвилин у холодильник.
- Волоські горіхи подрібнюємо на дрібні шматочки, шоколад натираємо на середній тертці в стружку.
- Змішуємо 30 мл лимонного соку з двома ложками цукру і 150 мл холодної води.
- Бісквіти розрізаємо навпіл, якщо один, то ділимо на три коржі.
- Приступаємо до складання торта.
- Якщо є кулінарне кільце, збираємо в ньому.
- Перший корж просочуємо морсом, наносимо білий крем в 1см завтовшки і посипаємо половиною горіхів.
- Другий корж просочуємо морсом, наносимо шоколадний крем і посипаємо шоколадною крихтою.
- Третій корж просочуємо морсом, наносимо білий крем, посипаємо рештою горіхів.
- Четвертий корж просочуємо морсом, наносимо шоколадний крем і прибираємо в холодильник для стабілізації на 1 годину.
- Частину крему, що залишився, наносимо на боки торта і підрівнюємо його, а потім посипаємо тертим шоколадом.
- У нас має залишитися ще трохи крему для прикрашання, але це вже на ваш розсуд.
- Готовий торт прибираємо на 8 годин для просочення і стабілізації.
Важливо! Якщо випікаєте один великий бісквіт, то при температурі 160 градусів час випікання 35-40 хвилин, а якщо два маленьких, то 150 градусів і 25-30 хвилин.
Цей рецепт авторський і я постаралася вам описати його максимально докладно.
Сподіваюся, мій шоколадно-лимонний торт вам сподобається, він має незвичайну суміш різних смаків.
У ньому поєднуються лимон, шоколад, вершковий смак і волоські горіхи, водночас він не нудотний і чудово збалансований.
Приємного вам чаювання!