Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Поради » Чим можна замінити соєвий соус? Азіатські соуси з того, що є під рукою

Чим можна замінити соєвий соус? Азіатські соуси з того, що є під рукою

Чим можна замінити соєвий соус? Азіатські соуси з того, що є під рукою
  • Чим замінити соус у маринаді
    • Оливковий маринад
    • Маринад із бальзамічного оцту
    • Маринад із червоного виноградного оцту
    • Маринад із лимонного соку і пряних трав
  • Інші азіатські соуси як заміна соєвому
    • Устричний соус
    • Рибний соус
    • Теріякі
    • Вустерширський соус
  • Замінити соєвий соус складно, але можна. Попереджаємо одразу: точного збігу смаків не буде. Але ви можете використовувати інші соуси - вони підкреслять смак їжі нітрохи не гірше за оригінал.

    Імпровізований соєвий соус

    Якщо у вас немає потрібної приправи, але є місо-паста або корейська соєва паста, приготуйте саморобну заміну.

    Корейська місо паста

    Розведіть пасту водою, додайте трохи рисового оцту і трохи меду. Ви отримаєте пікантну солону приправу з кисло-солодким присмаком.

    Порада. У соєвій пасті трапляються дрібні крупинки бобів. Щоб позбутися їх, процідіть готову приправу через марлю.

    У саморобного соусу будуть виражені соєві нотки і яскравий смак умамі. Ось тільки із запахом може виникнути проблема - у соєвої пасти специфічний аромат. Не всім він подобається. Додайте приправу трохи часнику, він замаскує запах.

    Готуємо заміну в домашніх умовах

    Соєвий соус ви зробити не зможете. Є десятки рецептів у стилі «зваріть соєві боби, процідіть, додайте те і це...». Попереджаємо чесно - ці рецепти не працюють. Щоб зробити соєвий соус, боби дійсно варять. Але потім їх ферментують - тобто заквашують, і триває цей процес від кількох місяців до кількох років.

    У домашніх умовах повторити цей рецепт нереально. Але ви можете приготувати інші приправи - дуже смачні, прості та недорогі.

    Майонез і бальзамічний оцет

    Приготування цього соусу займе 5 хвилин.

    Майонез і бальзамічний оцет

    Змішайте легкий майонез і бальзамічний оцет. Додайте зубчик часнику і трохи петрушки.

    Таку приправу подають до риби, до білого м'яса та до страв із рису. Якщо ви готові не суворий консерватор, спробуйте з цим соусом суші. Поєднання незвичайне, але дуже смачне.

    Винний оцет і мед

    Ви отримаєте пряний кисло-солодкий соус в азіатському стилі.

    Соєвий соус Винний оцет і мед

    Вам знадобиться:

    • ¼ ст. червоного винного оцту;
    • ¼ ст. меду (краще використовувати темний - гречаний, каштановий).
    • 750 мл води;
    • імбир - свіжий або порошок;
    • 2 зубчики часнику;
    • сіль за смаком
    • чорний мелений перець.

    Якщо ви використовуєте свіжий імбир, дрібно нарубайте його або натріть на тертці. Часник пропустіть через прес.

    Перемішайте всі інгредієнти, доведіть до кипіння і залиште на плиті, щоб приправа охолола.

    Такий соус смакує зі свинячою, яловичиною або бараниною.

    Грибний і рибний бульйон

    Цей соус за кольором нагадує соєвий, а за смаком - японську приправу даші.

    Імпровізований соєвий соус

    Вам знадобляться:

    • лісові гриби;
    • сушені анчоуси - можна використовувати пакетик солоної рибки «до пива»;
    • свіжий імбир;
    • чорний і запашний перець;
    • сіль і оцет за смаком.

    гриби годяться будь-які - використовуйте ті, що подобаються особисто вам.

    1. Зваріть насичений грибний бульйон. Виварюйте доти, доки рідина не стане темною.
    2. Покладіть у бульйон анчоуси, проваріть 5 хвилин.
    3. Остудіть і процідіть рідину.
    4. Додайте за смаком сіль і оцет, додайте тертий імбир і перець.

    Грибний бульйон

    Якщо вам подобаються густі соуси, додайте в бульйон кукурудзяний крохмаль.

    1. Змішайте крохмаль із 3-4 ложками холодної води.
    2. Закип'ятіть бульйон і влийте туди крохмальну воду.
    3. Проваріть, поки соус не загусне. У процесі ретельно перемішуйте приправу, щоб не залишалося грудочок.

    На 0,5 л бульйону використовують 1 ч. л. крохмалю.

    Цей спосіб загущення можна використовувати для будь-якого соусу.

    Чим замінити соус у маринаді

    Соєвий соус - чудовий маринад. Він розм'якшує м'ясо, робить його соковитим і надає глибокого пікантного смаку. Але є й інші варіанти - не менш цікаві.

    Оливковий маринад

    Щоб замаринувати курку або червоне м'ясо, використовуйте розсіл із чорних оливок.

    Розсіл із чорних оливок

    Додайте:

    • чорний і запашний перець;
    • мускатний горіх;
    • коріандр;
    • часник;
    • цибулю;
    • порізаний тонкими пластинками імбир;
    • зелень.

    Якщо маринад здається вам занадто солоним, розбавте його вином або кефіром.

    Щоб надати страві не азіатських, а середземноморських ноток, додайте в розсіл кілька листочків розмарину, чебрець і оливкову олію.

    Маринад із бальзамічного оцту

    Такий маринад вийде більш кислим, але для яловичини або свинини це плюс.

    Маринад із бальзамічного оцту

    Базові інгредієнти для заправки:

    • бальзамічний оцет;
    • холодна кип'ячена вода;
    • цукор;
    • рослинну олію;
    • часник.

    Пропорції підбирайте за смаком - єдиного стандарту немає.

    Щоб урізноманітнити смак, додайте в маринад спеції: кавказькі, прованські або італійські. Олію використовуйте або соняшникову без запаху, або оливкову.

    Щоб зробити маринад у китайському стилі, часнику в бальзамічний оцет покладіть побільше, додайте імбир, зелену цибулю і трохи меду. А олію використовуйте кунжутну, з насиченим ароматом. М'ясо вийде абсолютно «азіатське» - ніхто й не зрозуміє, що ви трохи схитрували.

    Маринад із червоного виноградного оцту

    Використовуйте тільки продукт природного бродіння - у нього м'який смак і природний аромат.

    Маринад із червоного виноградного оцту

    Змішайте:

    • 0,5 ст. виноградного оцту;
    • 1 ст. л. меду;
    • 0,5 л мінеральної води без сторонніх запахів.
    • сіль за смаком.

    Додайте спеції: мускатний горіх, чорний і запашний перець, зіру, кмин, кілька листочків розмарину.

    Замаринуйте в такій приправі свинину або яловичину на 12 годин - і отримаєте найніжніше пряне м'ясо.

    Маринад із лимонного соку та пряних трав

    Така приправа універсальна. Вона підходить і до риби, і до курки, і до свинини.

    Трави і лимон

    Вам знадобиться:

    • 1 лимон;
    • свіжа зелень - кріп, петрушка, естрагон, м'ята або меліса, базилік;
    • спеції - чорний перець і білий перець, коріандр
    • 0,3 ст. оливкової олії.

    Якщо не любите оливкову олію, замініть її рафінованою соняшниковою.

    1. Зніміть із лимона цедру та видавіть сік.
    2. Додайте спеції, олію і дрібно нарубану зелень. Сіль поки що не потрібна. Воно витягує з м'яса і риби вологу, тому страви виходять сухуватими.
    3. Нанесіть приправу на шматочки риби або м'яса і залиште, щоб промаринувалися. Для риби знадобиться від 30 хвилин до години, для курки - 2-3 години, для свинини - від 6 до 10.

    Перед обсмажуванням або запіканням зелень краще прибрати - вона швидко згорить і дасть неприємний вугільний присмак. І саме час посолити вашу страву - тепер сік із неї точно не витече.

    Маринад із лимонного соку та пряних трав

    Відкладіть запашні трави і залишок маринаду в окрему ємність. Ви можете використовувати їх для приготування соусу.

    1. Змішайте сік, який набіг із м'яса, додайте вершкове масло, воду і трохи борошна - приблизно 1 ч. л. л. на 1 ст. рідини.
    2. Додайте спеції за смаком, зелень із маринаду і ретельно все перемішайте, щоб не було грудочок.
    3. Поставте соус на вогонь і уварюйте, поки не досягнете потрібної концентрації. Не забудьте додати сіль.

    Такий соус чудово доповнить вашу головну страву.

    Інші азіатські соуси як заміна соєвому

    В азіатській кухні безліч приправ, отриманих шляхом ферментації. І смаки у них досить схожі.

    Устричний соус

    Якщо в рецепті вказано соєвий соус, використовуйте замість нього устричний. Але врахуйте: ця приправа набагато густіша, і смак у неї трохи солодкуватий. Для маринаду це не проблема: просто використовуйте менше соусу. У заміни навіть є переваги: густа приправа щільно обволікає шматочки м'яса або риби і не стікає з них. Зручно!

    Устричний соус

    Якщо ви подаєте устричний соус до суші або ролів, розбавте його вдвічі чистою кип'яченою водою. Приправа вийде солодша, але деяким такий смак подобається більше оригінального.

    Рибний соус

    У Кореї, у Тайвані та В'єтнамі рибний соус використовують так само, як соєвий. Смак у нього більш солоний, з присмаком водоростей. За кольором і текстурою приправи дуже схожі - темна, трохи в'язка рідина з пряним ароматом.

    Рибний соус додають у супи, в тушковані страви, заправляють ним гарячу локшину. Для ролів приправа в чистому вигляді не годиться - занадто солона. Але ви можете трохи розбавити рибний соус, пом'якшивши його смак.

    Рибний соус

    Додайте в приправу:

    • воду;
    • трохи цукру або меду;
    • тертий імбир;
    • лимонний, лаймовий сік або рисовий оцет;
    • оливкова олія і пропущений через прес часник - за бажанням.

    Вийде дуже смачний азіатський соус. Чудова альтернатива для тих, у кого алергія на соєві продукти.

    Теріякі

    Цей соус готують на базі соєвого: уварюють його до густоти з цукром і рисовим вином. Виходить густа паста, за консистенцією схожа на патоку. Смак у нього солодко-солоний із приємною кислинкою.

    Соус теріякі

    Якщо у вас у холодильнику завалялася баночка теріякі, візьміть столову ложку приправи, розведіть водою і трохи підсоліть за смаком. Ви отримаєте чудову заміну соєвого соусу.

    Можна використовувати не тільки класичний теріякі, а й часниковий, імбирний, гострий або будь-який інший. Головне, щоб вам подобався смак.

    Вустерширський соус

    Це класичний англійський соус із тамаринду, анчоусів і патоки. Його теж отримують шляхом ферментації. За смаком вустерширський соус дуже схожий на рибний, але натрію в ньому набагато менше. Ця приправа не така солона, із солодкуватим присмаком патоки та більш густа.

    Розведіть соус водою в пропорції 1 до 1 і подавайте на стіл замість соєвого.

    Вустерширський соус

    З вустерширським соусом ви можете тушкувати м'ясо та овочі - вийде дуже смачно. Навіть у салаті з фунчози ця приправа абсолютно доречна - тільки не забудьте додати імбиру.

    Навіть якщо не вийде приготувати соєвий соус точнісінько з оригінальним, домашні рецепти - це вихід, і іноді страви будуть навіть смачнішими, ніж із покупним соєвим соусом.

    Інші рецепти
    Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
    Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
    Овочі на грилі – це не тільки чудовий гарнір до м'яса, а й прекрасна закуска. Можна додавати їх у салати, їсти з локшиною та всілякими соусами.
    Коли додавати оцет у борщ
    Коли додавати оцет у борщ
    Рецепт борщу зі свининою з додаванням оцту Будь-який варіант першої страви готується за певними правилами. Знаючи, скільки оцту додавати в борщ і на
    Коли потрібно солити картоплю: варену, смажену та тушковану
    Коли потрібно солити картоплю: варену, смажену та тушковану
    На кулінарних форумах нерідко виникають суперечки, коли солити картоплю під час варіння. Більшість господинь сходяться на думці, що додавати сіль у
    Чим відрізняється зелений базилік від фіолетового і який корисніший
    Чим відрізняється зелений базилік від фіолетового і який корисніший
    Користь і шкода зеленого та фіолетового базиліка Який базилік корисніший Чи можна поєднувати їх у кулінарії Нині існує близько 70 видів базиліка (за
    Спеції для грецького салату: які трави поєднуються, популярні приправи та заправки
    Спеції для грецького салату: які трави поєднуються, популярні приправи та заправки
    Склад салату і приправа для грецького салату знайомі багатьом. Одного у всіх страва виходить різною. Секрет цього полягає у використовуваній
    Навіщо в борщ додають оцет
    Навіщо в борщ додають оцет
    Смак будь-якої страви залежить від інгредієнтів у її складі. Чи потрібно в борщ додавати оцет, кожна господиня вирішує сама. Як правило, в овочевих