Чим можна замінити соєвий соус? Азіатські соуси з того, що є під рукою
- Оливковий маринад
- Маринад із бальзамічного оцту
- Маринад із червоного виноградного оцту
- Маринад із лимонного соку і пряних трав
- Устричний соус
- Рибний соус
- Теріякі
- Вустерширський соус
Замінити соєвий соус складно, але можна. Попереджаємо одразу: точного збігу смаків не буде. Але ви можете використовувати інші соуси - вони підкреслять смак їжі нітрохи не гірше за оригінал.
Імпровізований соєвий соус
Якщо у вас немає потрібної приправи, але є місо-паста або корейська соєва паста, приготуйте саморобну заміну.
Розведіть пасту водою, додайте трохи рисового оцту і трохи меду. Ви отримаєте пікантну солону приправу з кисло-солодким присмаком.
Порада. У соєвій пасті трапляються дрібні крупинки бобів. Щоб позбутися їх, процідіть готову приправу через марлю.
У саморобного соусу будуть виражені соєві нотки і яскравий смак умамі. Ось тільки із запахом може виникнути проблема - у соєвої пасти специфічний аромат. Не всім він подобається. Додайте приправу трохи часнику, він замаскує запах.
Готуємо заміну в домашніх умовах
Соєвий соус ви зробити не зможете. Є десятки рецептів у стилі «зваріть соєві боби, процідіть, додайте те і це...». Попереджаємо чесно - ці рецепти не працюють. Щоб зробити соєвий соус, боби дійсно варять. Але потім їх ферментують - тобто заквашують, і триває цей процес від кількох місяців до кількох років.
У домашніх умовах повторити цей рецепт нереально. Але ви можете приготувати інші приправи - дуже смачні, прості та недорогі.
Майонез і бальзамічний оцет
Приготування цього соусу займе 5 хвилин.
Змішайте легкий майонез і бальзамічний оцет. Додайте зубчик часнику і трохи петрушки.
Таку приправу подають до риби, до білого м'яса та до страв із рису. Якщо ви готові не суворий консерватор, спробуйте з цим соусом суші. Поєднання незвичайне, але дуже смачне.
Винний оцет і мед
Ви отримаєте пряний кисло-солодкий соус в азіатському стилі.
Вам знадобиться:
- ¼ ст. червоного винного оцту;
- ¼ ст. меду (краще використовувати темний - гречаний, каштановий).
- 750 мл води;
- імбир - свіжий або порошок;
- 2 зубчики часнику;
- сіль за смаком
- чорний мелений перець.
Якщо ви використовуєте свіжий імбир, дрібно нарубайте його або натріть на тертці. Часник пропустіть через прес.
Перемішайте всі інгредієнти, доведіть до кипіння і залиште на плиті, щоб приправа охолола.
Такий соус смакує зі свинячою, яловичиною або бараниною.
Грибний і рибний бульйон
Цей соус за кольором нагадує соєвий, а за смаком - японську приправу даші.
Вам знадобляться:
- лісові гриби;
- сушені анчоуси - можна використовувати пакетик солоної рибки «до пива»;
- свіжий імбир;
- чорний і запашний перець;
- сіль і оцет за смаком.
гриби годяться будь-які - використовуйте ті, що подобаються особисто вам.
- Зваріть насичений грибний бульйон. Виварюйте доти, доки рідина не стане темною.
- Покладіть у бульйон анчоуси, проваріть 5 хвилин.
- Остудіть і процідіть рідину.
- Додайте за смаком сіль і оцет, додайте тертий імбир і перець.
Якщо вам подобаються густі соуси, додайте в бульйон кукурудзяний крохмаль.
- Змішайте крохмаль із 3-4 ложками холодної води.
- Закип'ятіть бульйон і влийте туди крохмальну воду.
- Проваріть, поки соус не загусне. У процесі ретельно перемішуйте приправу, щоб не залишалося грудочок.
На 0,5 л бульйону використовують 1 ч. л. крохмалю.
Цей спосіб загущення можна використовувати для будь-якого соусу.
Чим замінити соус у маринаді
Соєвий соус - чудовий маринад. Він розм'якшує м'ясо, робить його соковитим і надає глибокого пікантного смаку. Але є й інші варіанти - не менш цікаві.
Оливковий маринад
Щоб замаринувати курку або червоне м'ясо, використовуйте розсіл із чорних оливок.
Додайте:
- чорний і запашний перець;
- мускатний горіх;
- коріандр;
- часник;
- цибулю;
- порізаний тонкими пластинками імбир;
- зелень.
Якщо маринад здається вам занадто солоним, розбавте його вином або кефіром.
Щоб надати страві не азіатських, а середземноморських ноток, додайте в розсіл кілька листочків розмарину, чебрець і оливкову олію.
Маринад із бальзамічного оцту
Такий маринад вийде більш кислим, але для яловичини або свинини це плюс.
Базові інгредієнти для заправки:
- бальзамічний оцет;
- холодна кип'ячена вода;
- цукор;
- рослинну олію;
- часник.
Пропорції підбирайте за смаком - єдиного стандарту немає.
Щоб урізноманітнити смак, додайте в маринад спеції: кавказькі, прованські або італійські. Олію використовуйте або соняшникову без запаху, або оливкову.
Щоб зробити маринад у китайському стилі, часнику в бальзамічний оцет покладіть побільше, додайте імбир, зелену цибулю і трохи меду. А олію використовуйте кунжутну, з насиченим ароматом. М'ясо вийде абсолютно «азіатське» - ніхто й не зрозуміє, що ви трохи схитрували.
Маринад із червоного виноградного оцту
Використовуйте тільки продукт природного бродіння - у нього м'який смак і природний аромат.
Змішайте:
- 0,5 ст. виноградного оцту;
- 1 ст. л. меду;
- 0,5 л мінеральної води без сторонніх запахів.
- сіль за смаком.
Додайте спеції: мускатний горіх, чорний і запашний перець, зіру, кмин, кілька листочків розмарину.
Замаринуйте в такій приправі свинину або яловичину на 12 годин - і отримаєте найніжніше пряне м'ясо.
Маринад із лимонного соку та пряних трав
Така приправа універсальна. Вона підходить і до риби, і до курки, і до свинини.
Вам знадобиться:
- 1 лимон;
- свіжа зелень - кріп, петрушка, естрагон, м'ята або меліса, базилік;
- спеції - чорний перець і білий перець, коріандр
- 0,3 ст. оливкової олії.
Якщо не любите оливкову олію, замініть її рафінованою соняшниковою.
- Зніміть із лимона цедру та видавіть сік.
- Додайте спеції, олію і дрібно нарубану зелень. Сіль поки що не потрібна. Воно витягує з м'яса і риби вологу, тому страви виходять сухуватими.
- Нанесіть приправу на шматочки риби або м'яса і залиште, щоб промаринувалися. Для риби знадобиться від 30 хвилин до години, для курки - 2-3 години, для свинини - від 6 до 10.
Перед обсмажуванням або запіканням зелень краще прибрати - вона швидко згорить і дасть неприємний вугільний присмак. І саме час посолити вашу страву - тепер сік із неї точно не витече.
Відкладіть запашні трави і залишок маринаду в окрему ємність. Ви можете використовувати їх для приготування соусу.
- Змішайте сік, який набіг із м'яса, додайте вершкове масло, воду і трохи борошна - приблизно 1 ч. л. л. на 1 ст. рідини.
- Додайте спеції за смаком, зелень із маринаду і ретельно все перемішайте, щоб не було грудочок.
- Поставте соус на вогонь і уварюйте, поки не досягнете потрібної концентрації. Не забудьте додати сіль.
Такий соус чудово доповнить вашу головну страву.
Інші азіатські соуси як заміна соєвому
В азіатській кухні безліч приправ, отриманих шляхом ферментації. І смаки у них досить схожі.
Устричний соус
Якщо в рецепті вказано соєвий соус, використовуйте замість нього устричний. Але врахуйте: ця приправа набагато густіша, і смак у неї трохи солодкуватий. Для маринаду це не проблема: просто використовуйте менше соусу. У заміни навіть є переваги: густа приправа щільно обволікає шматочки м'яса або риби і не стікає з них. Зручно!
Якщо ви подаєте устричний соус до суші або ролів, розбавте його вдвічі чистою кип'яченою водою. Приправа вийде солодша, але деяким такий смак подобається більше оригінального.
Рибний соус
У Кореї, у Тайвані та В'єтнамі рибний соус використовують так само, як соєвий. Смак у нього більш солоний, з присмаком водоростей. За кольором і текстурою приправи дуже схожі - темна, трохи в'язка рідина з пряним ароматом.
Рибний соус додають у супи, в тушковані страви, заправляють ним гарячу локшину. Для ролів приправа в чистому вигляді не годиться - занадто солона. Але ви можете трохи розбавити рибний соус, пом'якшивши його смак.
Додайте в приправу:
- воду;
- трохи цукру або меду;
- тертий імбир;
- лимонний, лаймовий сік або рисовий оцет;
- оливкова олія і пропущений через прес часник - за бажанням.
Вийде дуже смачний азіатський соус. Чудова альтернатива для тих, у кого алергія на соєві продукти.
Теріякі
Цей соус готують на базі соєвого: уварюють його до густоти з цукром і рисовим вином. Виходить густа паста, за консистенцією схожа на патоку. Смак у нього солодко-солоний із приємною кислинкою.
Якщо у вас у холодильнику завалялася баночка теріякі, візьміть столову ложку приправи, розведіть водою і трохи підсоліть за смаком. Ви отримаєте чудову заміну соєвого соусу.
Можна використовувати не тільки класичний теріякі, а й часниковий, імбирний, гострий або будь-який інший. Головне, щоб вам подобався смак.
Вустерширський соус
Це класичний англійський соус із тамаринду, анчоусів і патоки. Його теж отримують шляхом ферментації. За смаком вустерширський соус дуже схожий на рибний, але натрію в ньому набагато менше. Ця приправа не така солона, із солодкуватим присмаком патоки та більш густа.
Розведіть соус водою в пропорції 1 до 1 і подавайте на стіл замість соєвого.
З вустерширським соусом ви можете тушкувати м'ясо та овочі - вийде дуже смачно. Навіть у салаті з фунчози ця приправа абсолютно доречна - тільки не забудьте додати імбиру.
Навіть якщо не вийде приготувати соєвий соус точнісінько з оригінальним, домашні рецепти - це вихід, і іноді страви будуть навіть смачнішими, ніж із покупним соєвим соусом.