Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Другі страви » Коли додавати оцет у борщ

Коли додавати оцет у борщ

Коли додавати оцет у борщ
  • Рецепт борщу зі свининою з додаванням оцту
  • Будь-який варіант першої страви готується за певними правилами. Знаючи, скільки оцту додавати в борщ і на якому етапі, можна отримати гарний бульйон і збалансований смак страви. Не рекомендується вливати оцтову кислоту в бульйон. Її додають у буряк на етапі тушкування. За відсутності оцту його можна замінити томатною пастою, кетчупом, соком лимона.

    Правила додавання

    Правилами кулінарії не визначено точної кількості оцтової кислоти, необхідної для борщу. Тут кожен діє на власний розсуд, орієнтуючись на власний смак і вподобання членів сім'ї. У разі передозування кислоти страву буде неможливо їсти і її доведеться вилити. Тих, хто звик дотримуватися професійних рекомендацій, цікавить, який оцет додають у борщ.

    Можливе використання різних варіантів. Найчастіше беруть столовий 9-відсотковий оцет. Концентрація приправи може бути і менш слабкою (3-6%). Чи можна додати яблучний оцет? Противники синтетичної оцтової кислоти саме так і роблять. Слід лише простежити, щоб яблучний оцет був натуральним. При його купівлі в магазині слід вивчити склад, зазначений на етикетці. Корисним і правильним буде тільки оцет із ферментованих яблук без хімічних добавок та ароматизаторів.

    Оцет із ферментованих яблук

    Іноді під час готування додають бальзамічний оцет, він надає борщу пікантного смаку. Цей продукт дорожчий, оскільки його роблять із винограду. Виноградний сік спочатку зброджують, потім він проходить тривалу ферментацію. Щоб смак борщу не вийшов занадто кислим, на кожну столову ложку оцту додають чайну ложку цукру.

    Коли і в якій кількості додавати

    Зазвичай кулінари дотримуються таких пропорцій - на 1 л борщу додають 0,5-1 ст. л. оцту. На трилітрову каструлю витрачають 1,5-3 ст. л. оцту. л., а на п'ятилітрову - 3-5 ст. л. Якщо страву з оцтовою кислотою готують уперше, краще використовувати меншу кількість приправи. Надалі можна більш точно відрегулювати дозування, орієнтуючись на власний смак.

    Додавання оцту в борщ

    Щоб зберегти насичений колір борщу, оцет додають під час пасерування буряків. Натертий на крупній тертці коренеплід тримають на слабкому вогні в сотейнику, додавши 2-3 ст. л. води, 1 ст. л. пісної олії та потрібну кількість оцту, виходячи з об'єму каструлі. Полум'я вимикають, коли овоч обм'якне. Пасерований буряк додають у страву за 10-15 хвилин до готовності. При тривалому варінні коренеплід неминуче втрачає яскравий колір, і бульйон у цьому разі вийде бурим.

    Чим можна замінити

    Періодично гонінням з боку лікарів піддається той чи інший продукт. У немилість уже потрапляли сіль, цукор, яйця. Медики якщо не забороняли повністю ці продукти, то рекомендували значно скоротити їх споживання. З погляду медицини оцет теж є шкідливою субстанцією, особливо якщо додавати його в їжу часто і у великій кількості.

    Додавання оцту в борщ

    Але насправді шкода оцту для організму полягає тільки в його здатності подразнювати слизову оболонку ШКТ. Тому приправу краще не використовувати тим, у кого є захворювання шлунка та кишківника:

    • гастрити;
    • коліти;
    • ерозії;
    • виразки.

    Усім іншим оцет у помірній кількості не заподіє шкоди. Приправу навіть рекомендують людям зі зниженою кислотністю шлункового соку, у них починає краще засвоюватися їжа. Оцет допомагає розщеплювати білки і нейтралізує дію жирів. Кислота гальмує всмоктування швидких вуглеводів, попереджаючи тим самим стрибки інсуліну.

    Однак важко сперечатися з тим, що синтетична оцтова кислота не така корисна, як натуральні продукти. Тим, хто відмовився від вживання оцту, можна запропонувати на заміну сік лимона або томатну пасту. Обидва продукти містять натуральні органічні кислоти і цілком підходять для добавки в овочевий суп.

    Витрачаються лимонний сік і паста з томатів у такому ж обсязі. На 1 л води додають столову ложку приправи. Замість лимонного соку можна використовувати лимонну кислоту, додавши в 1 ст. л. лимонного соку. л. води 0,5 ч. л. лимонки. Томатну пасту багато хто додає не як заміну оцту, а разом із ним. У цьому випадку витрату оцтової кислоти треба зменшити.

    Лимонний сік у борщ

    Рецепт борщу зі свининою з додаванням оцту

    Борщ зі свининою чудово підійде для холодної пори року. Страва виходить ситною і смачною. М'ясо краще брати з кісточкою, тоді бульйон буде більш наваристим, а воду - попередньо профільтрувати.

    Список інгредієнтів:

    • свиняча лопатка - 500 г;
    • свіжа капуста - 600 г;
    • картопля - 3 шт.;
    • буряк - 1 шт.;
    • ріпчаста цибуля - 1 шт.;
    • морква - 1 шт.;
    • рослинна олія - 2 ст. л.;
    • 9%-й оцет - 2 ст. л.;
    • сіль, перець, спеції, свіжа зелень - за смаком;
    • фільтрована вода - 3 л.

    Етапи приготування:

    1. М'ясо промити, нарізати на порційні шматки, покласти в каструлю.
    2. Додати фільтровану або бутильовану воду.
    3. Поставити посуд на вогонь, дочекатися моменту закипання.Приготування борщу 10
    4. Зняти шумівкою піну, що утворилася, посолити.
    5. Зменшити нагрів і варити м'ясо 1 годину.Приготування борщу 5
    6. Поки готується бульйон, очистити і порізати кубиками картоплю, нашаткувати капусту.Приготування борщу 9
    7. Через годину покласти в бульйон овочі та продовжити готування.
    8. Дрібно нарзану цибулю і терту моркву посмажити на пательні до золотистого кольору в рослинній олії.Приготування борщу 7
    9. Викласти засмажені овочі в миску.Приготування борщу 8
    10. У сковороду влити 3 ст. л. бульйону, покласти натертий на крупній тертці буряк, додати оцет.
    11. Пасерувати овоч 7-8 хвилин на слабкому вогні, а потім перекласти в каструлю.Приготування борщу 6
    12. Через 5 хвилин внести засмажку з моркви та цибулі.
    13. Зняти пробу, за необхідності додати сіль.Приготування борщу 3
    14. Кинути в каструлю мелений чорний перець і улюблені спеції.
    15. Приправити борщ рубаною зеленню, через 1-2 хвилини вимкнути вогонь.Приготування борщу 4

    Перед подачею на стіл дати супу настоятися. Борщ традиційно їдять зі сметаною. Можна додати в тарілки видавлений через прес часник.

    Готувати борщ із додаванням оцту можна також на курячому та яловичому бульйоні. Для вегетаріанської кухні підійде пісний варіант. Готується така страва всього 30-40 хвилин. Найдовше вариться борщ із яловичиною. Цей вид м'яса вимагає термічної обробки протягом 2-2,5 годин. Спочатку потрібно майже до готовності зварити яловичину, овочі додають за півгодини до закінчення процесу готування.

    Оцет для борщу є не основним компонентом, а приправою для поліпшення смаку. Овочевий суп набуває пікантної кислинки. Щоб досягти смакового балансу, разом з оцтом вносять трохи цукру. Замість оцтової кислоти допустимо додати сік лимона, томатну пасту або кетчуп. Господині-початківці можуть імпровізувати, щоб скласти рецепт того самого борщу, який стане улюбленою стравою для всієї родини.

    Інші рецепти
    Додала багато оцту в борщ: 7 способів врятувати обід
    Додала багато оцту в борщ: 7 способів врятувати обід
    У кожної господині свій рецепт борщу, і це стосується не тільки пропорцій основних інгредієнтів, а й заправки - одним вистачає кислинки від томатів,
    Коли краще солити плов, щоб він вийшов «справжнім»: соковитим, смачним, насиченим
    Коли краще солити плов, щоб він вийшов «справжнім»: соковитим, смачним, насиченим
    Питання та відповіді Коли не можна солити плов? Що робити, якщо плов пересолений? Кухарі рекомендують солити плов кілька разів у процесі
    Консервована каша в банках на зиму: 6 рецептів
    Консервована каша в банках на зиму: 6 рецептів
    Домашня консервація у вигляді каші в банках з м'ясом вважається повноцінною стравою, здатною виручити в момент, коли відсутній час на
    Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
    Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
    Овочі на грилі – це не тільки чудовий гарнір до м'яса, а й прекрасна закуска. Можна додавати їх у салати, їсти з локшиною та всілякими соусами.
    Коли потрібно солити картоплю: варену, смажену та тушковану
    Коли потрібно солити картоплю: варену, смажену та тушковану
    На кулінарних форумах нерідко виникають суперечки, коли солити картоплю під час варіння. Більшість господинь сходяться на думці, що додавати сіль у
    Коли краще солити юшку та рибний бульйон, щоб він був смачним
    Коли краще солити юшку та рибний бульйон, щоб він був смачним
    Кухарі рекомендують солити юшку і рибний бульйон після закипання води і видалення піни. Час додавання солі великої ролі не відіграє. Зазвичай перші