Рецепти лінивої вівсянки в банці для схуднення
Лінива вівсянка в банці – свого роду бренд. Її рекламують послідовники ЗСЖ, ПП, фудблогери, фітнес тренери, дієтологи… Пропонуємо розібратися, що це за продукт і як його правильно приготувати.
Лінива вівсянка – модний суперфуд
Популярність корисних продуктів із кожним роком зростає. Улюблені колись усіма піца та бургери відійшли на другий план. Сьогодні в моді так звані «суперфуди» – високопоживні продукти з ударною дозою корисних речовин. К «суперхарчування» відносять насіння чіа і конопель, авокадо, ягоди годжі, кокосову воду, водорість спіруліну і… звичайної вівсянки.
Це найдоступніший суперфуд, який можна собі уявити. Вівсяні пластівці готують не зовсім стандартним способом – шляхом замочування. За кілька годин вони розбухають і перетворюються на неймовірно поживний продукт. Вівсянку поміщають в акуратні скляні баночки, змішують із ягодами, горіхами, іншими добавками і беруть із собою в спортивний зал, офіс або просто снідають удома.
Користь лінивої вівсянки
Про те, що вівсяну кашу корисно їсти, багато хто знає з дитинства. Але яка саме від неї користь, відомо не всім. Найголовнішою цінністю вівсянки вважається слизова консистенція, яка має. Слиз обволікає стінки шлунка і кишечника. Це благотворно позначається на травленні, допомагає зменшити біль і запалення. Але лінива вівсянка трохи «з іншої опери»:
- Продукт не піддається термічній обробці, а тому зберігає максимум корисних мікроелементів.
- Грубі волокна сприяють очищенню кишечника.
- Каша швидко насичує і дарує великий запас енергії на 5–6 годин.
- За систематичного вживання вона нормалізує обмін речовин, сприяє схудненню, поліпшенню стану шкіри, волосся, нігтів.
І нарешті, головний аргумент на користь лінивої вівсянки – це легкість приготування. Щоб її приготувати, не потрібно стояти біля плити, використовувати каструлю або інше кухонне начиння.
Як правильно замочувати вівсянку
Для схуднення й оздоровлення вівсянку рекомендують готувати на воді. Замочувати її краще пізно ввечері, перед сном. Робиться це таким чином:
- У ємність насипають 0,5 склянки вівсяних пластівців.
- Додають 1 склянку води (холодної).
- Закривають кришкою і ставлять у холодильник на ніч (на 4 години)–8 годин).
Для приготування лінивої вівсянки підходять великі пластівці з цільного зерна. Як правило, вони мають маркування «№1». Якщо взяти не ті пластівці (швидкого приготування), на ранок спіткає розчарування. Вони розкиснуть і перетворяться на несмачну слизьку кашу. До слова, користі у швидких пластівцях теж менше. На заводі вони піддаються термічній обробці, через що корисних речовин залишається мізерно мало.
Як приготувати ліниву вівсянку смачно
Мало кому подобається смак каші без олії, солі або підсолоджувачів. Тому частіше до пластівців додають інші корисні та при цьому смачні продукти:
- мед;
- кленовий, топінамбурний та інші сиропи;
- ягоди і фрукти;
- насіння чіа, льону, конопель;
- какао;
- горіхи;
- сир.
Крім того, продукт готують на молоці та кисломолочних напоях – йогурті, кефірі тощо. д. Виходить дуже поживно і смачно.
Смачна лінива вівсянка на воді
Каша на воді – оптимальний варіант для тих, хто худне, а також людей із непереносимістю лактози.
Завантажте в 0,5 л баночку:
- 3 ст. ложки пластівців;
- 3–5 шт. кураги (подрібненої);
- 1 інжир (подрібнений);
- 1 ст. ложку волоських горіхів (подрібнених);
- 2 ст. ложки кунжуту;
- маленьку щіпку солі;
- 2 ст. ложки меду;
- склянка води.
Закрийте банку кришкою, добре збовтайте, поставте в холод на 5–6 годин. Перед тим як їсти кашу, додайте шматочки сезонних фруктів: чорниці, малини, полуниці, груш, яблук.
Лінива вівсянка на молоці
Замочена на молоці, вівсянка набуває ніжності та приємного вершкового присмаку.
Потрібно змішати:
- 0,5 склянки «Геркулесу»;
- 1 склянка молока (для схуднення – жирністю 1%);
- 1–2 ст. ложки меду.
Час замочування – 6 годин.
Не обов'язково використовувати коров'яче молоко. Люди з непереносимістю лактози можуть замінити її мигдальною або кокосовою.
Лінива вівсянка на кефірі
На відміну від молока, кефір ніколи не викликає здуття живота. Кисломолочний продукт, навпаки, стимулює травлення і перистальтику кишечника. Багато «нелюбителі» вівсянки, спробувавши приготувати її на кефірі, змінюють свою думку. Страва виходить легкою та апетитною.
Змішайте в банці:
- 3–4 ст. ложки пластівців;
- 1 склянку кефіру або кислого молока;
- дрібку солі.
Замочувати кашу краще перед сном. Вранці вона буде готова. Можна додати в банку подрібнені волоські горіхи та чорнослив.
Лінива вівсянка з йогуртом
За цим рецептом лінива вівсянка завжди виходить вдалою. З йогуртом смак каші особливо насичений і яскравий.
Змішайте:
- 4 ст. ложки пластівців;
- 0,75 склянки йогурту;
- 0,5 склянки молока;
- 2 ст. ложки меду;
- 0,5 ч. ложки ваніліну;
- жменю ягід – чорниці, малини або інших.
Залиште на ніч у холодильнику.
Разом із вівсянкою можна закладати в банку шматочки фруктів. Наприклад, банана, полуниці, яблук, манго, апельсина.
Лінива вівсянка на ряжанці
Каша на ряжанці виходить не зовсім дієтичною, але зате дуже корисною. У ряжанці містяться молочні жири, які благотворно впливають на ендокринну систему, судини і шкіру.
Рецепт:
- 3 ст. ложки вівсяних пластівців;
- 1 склянка ряжанки;
- 1 банан (пюре);
- 1 ст. ложка насіння соняшнику;
- 5–7 шт. чорносливу (подрібненого);
- 1 ч. ложка какао.
Час приготування – 6 годин.
Лінива вівсянка з сиром
Вівсяна каша і сир вважаються найкращим варіантом сніданку. Страва багата білком, вітамінами групи В, кальцієм, залізом, фосфором і багатьма іншими корисними елементами. Як його зробити:
- Змішати в чаші блендера 2 ст. л. чорносливу (подрібнений. ложки пластівців, 100 г сиру, 100 мл молока, 1 банан кружечками, 2 ст. ложки горіхів, жменю малини.
- Подрібнити.
- Додати 100 мл молока і знову збити.
- Випити смузі через 15 хвилин. Подрібнені пластівці швидко розбухнуть.
Можна також додати кисломолочний сир у баночку до класичної лінивої вівсянки на молоці або йогурті. Його кладуть другим шаром, а зверху прикрашають ягодами та горіхами.
Лінива вівсянка з бананом
Учені довели, що в бананах є сполуки, які покращують настрій. У поєднанні з «Геркулесом» вони заряджають бадьорістю і позитивом на кілька годин уперед.
Покрокове приготування:
- Подрібнити блендером очищений банан і 0,75 склянки молока.
- Залити отриманою сумішшю 2 ст. ложки вівсянки.
- Поставити в холодильник на 6 годин.
Лінива вівсянка з чіа
Що може бути поживнішим і кориснішим, ніж два суперфуди? Насіння чіа містить рекордну кількість кальцію, калію, антиоксидантів, омега-3. Так само як і пластівці, чіа розбухають у воді й утворюють желе.
Рецепт ранкового десерту:
- Увечері насипте в банку 3 ст. ложки «Геркулесу», додайте 2 ст. ложки чіа, дрібку ваніліну та солі.
- Налийте 250 мл гарячої води і перемішайте.
- Після охолодження поставте в холодильник.
- Вранці покрийте кашу чорничним джемом, викладіть кружечки банана.
- Полийте рідким медом або малиновим сиропом.
Лінива вівсянка з ягодами
У всіх ягодах багато антиоксидантів, вітаміну С, калію. Вони роблять страву яскравою і дуже апетитною.
Рецепт:
- 3 ст. ложки вівсяних пластівців;
- 1 ст. ложка кокосової стружки;
- 2 ст. ложки малини;
- 2 ст. ложки смородини (червоної або чорної, на смак);
- 1 ст. ложки меду;
- 0,5 ч. ложка ваніліну;
- 1 склянка молока.
Залишаємо по кілька ягід і трохи стружки для прикраси. Решту кладемо в банку, закриваємо кришкою і струшуємо. Ставимо на ніч у холодильник. Вранці прикрашаємо і їмо.
Вівсянка, замочена на ніч: шкода
Прийнято вважати, що чим частіше їсти вівсяну кашу, тим кращий ефект. Аж ніяк. Рідко хто згадує, що вона може завдати організму шкоди.
У вівсі міститься велика кількість фітинової кислоти, яка перешкоджає засвоєнню кальцію. При частому вживанні злаку зростає ризик остеопорозу. Кісткова тканина збіднюється і стає крихкою.
Питання і відповіді
Як часто можна їсти ліниву вівсянку?
Лікарі рекомендують вживати продукт 2–3 рази на тиждень, не частіше.
Чи можна розігрівати страву?
Зазвичай його їдять охолодженим. Але за бажання кашу можна розігріти, поставивши прямо в банці в мікрохвильовку на 1 хв. Кришку при цьому знімають.
Лінива вівсянка – універсальна страва. Її можна готувати на воді, молоці, кефірі, йогурті. Додавати улюблені фрукти та ягоди, горіхи, насіння, сир, м'який сир. Підсолоджувати медом і смачними сиропами. Рецепт можна придумати свій або використовувати вищеописані. Спробуйте, це справжня вітамінна бомба!