Скільки і як потрібно варити вівсянку до готовності
Перед тим, як варити вівсяну кашу зі звичних пластівців, варто розглянути варіант приготування більш корисної і не менш смачної страви, за основу якої беруть цільну крупу. На жаль, сучасні господині все рідше використовують овес як базовий компонент такої популярної страви. Багато хто просто впевнений, що на її приготування доведеться витратити набагато більше часу. Насправді ж, різниця буде не такою суттєвою, і залежно від обраного рецепта на маніпуляцію піде 30-50 хвилин. А якщо дотриматися рекомендованих пропорцій, вийде не тільки корисно, а й дуже смачно.
Коротка інформація про вівсянку
Овес - продукт не дуже вимогливий і досить універсальний. Його можна готувати найрізноманітнішими способами. Перед тим, як вибрати відповідний рецепт, варто звернути увагу на такі моменти:
- Те, скільки брати сухого продукту і рідини слід підбирати в кожному конкретному випадку індивідуально. Якщо крупу в кількості 1 частини розвести 3 частинами води або молока, склад буде досить рідким, але добре вгамує ранковий голод і спрагу. Пропорції 1 до 2 більше підходять для обіду, коли овес виступає як гарнір. А ось узяті в рівних частинах компоненти дадуть змогу отримати густий і в'язкий продукт, який згодиться для полудня або навіть вечері.
- Перед тим, як зварити продукт, його слід перебрати, продути, промити і трохи підсушити. Деякі кулінари вважають за краще замочувати овес на 4-5 годин, щоб позбутися погано зчищеного лушпиння і скоротити час обробки на кілька хвилин.
- Крупу не рекомендується довго зберігати у відкритому вигляді. Уже через кілька днів вона почне вбирати в себе вологу з навколишнього середовища, через що в смаку кінцевої страви з'явиться гірчинка. Щоб цього не допустити, треба або пересипати куплений продукт у герметичний контейнер, або купувати з розрахунку не більше, ніж на кілька тижнів.
- Перед тим, як варити вівсянку на воді, слід переконатися в якості рідини. Важкий хлорований продукт здатний кардинальним чином змінити смак і текстуру страви. Найкраще готувати крупу з використанням фільтрованої або питної рідини.
- Щоб вийшло по-справжньому смачно, слід заздалегідь підібрати відповідні добавки до каші. Причому різні солодкі соуси, сиропи та варення краще замінити корицею, меленими горіхами, медом, какао-порошком та іншими натуральними компонентами.
Нерідко господині задаються питанням, скільки можна зберігати готову кашу. Незважаючи на те, що склади на молоці або воді допускається тримати протягом доби в холодильнику, використовувати такий підхід вкрай не рекомендується. Якщо існує необхідність продовження терміну придатності страви, краще її викласти в термос. Але і в цьому випадку масу слід вжити протягом кількох годин.
Правила відварювання вівсянки на молоці
Овес, відварений на молоці традиційно більш популярний серед дорослих і дітей. Серед безлічі рецептів особливою затребуваністю у господинь користується цей:
- На склянку цільних зерен беремо 2 склянки молока, 4 столові ложки цукру, трохи солі, 2 столові ложки вершкового масла.
Порада: Якщо часу катастрофічно не вистачає, варто приготувати кашу з вівсяних пластівців. Тільки їх треба не відварювати, а заливати окропом і настоювати під кришкою. Додавши до готового складу фрукти, ягоди, вершки або трохи меду, можна отримати не менш смачну і при цьому дуже корисну масу.
- Перебрану, промиту і підсушену крупу акуратно і порційно засипаємо в молоко, доведене до кипіння (воно не повинно пінитися і підніматися). Після повторного закипання маси відварюємо продукт протягом 20 хвилин, регулярно помішуючи.
- Знімаємо ємність із вогню, накриваємо кришкою і настоюємо ще 5 хвилин. Перемішуємо склад, додаємо цукор, сіль і вершкове масло. Перемішуємо ще раз, знову накриваємо кришкою і настоюємо ще 5 хвилин.
- У готову страву вводимо додаткові компоненти й одразу подаємо, поки не охолола.
Скільки в кінцевому підсумку брати сухого продукту і рідини, можна вирішити самостійно залежно від бажаного результату. Але принцип роботи залишатиметься колишнім.
Особливості приготування каші на воді
Оптимальне рішення для тих, хто хоче регулярно насолоджуватися поживним продуктом і не переживати при цьому за ризик набору ваги. Всупереч поширеній думці, за такого підходу виходить не менш смачно, ніж у разі використання молока. Та й натуральний аромат вівсянки відчувається виразніше.
- Беремо овес у кількості 1 склянки, 2 склянки води, трохи солі та кілька столових ложок вершкового масла.
- Підготовлену за всіма правилами крупу викладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на слабкий вогонь. Доведеться почекати, поки маса прогріється, але такий підхід дасть змогу отримати смачнішу кашу.
- У міру закипання на поверхні води почне виступати піна, її треба регулярно знімати, щоб не допустити появи присмаку гіркоти. Таким чином варимо продукт 20 хвилин, зрідка помішуючи.
- Додаємо в овес сіль, перемішуємо і знімаємо з плити. Закутуємо каструлю рушником, накриваємо кришкою і настоюємо 10 хвилин. Потім вводимо вершкове масло, знову чекаємо чверть години і тільки після цього використовуємо додаткові компоненти та подаємо страву.
Якщо зробити все правильно, каша вийде ситною, щільною та ароматною. Її рекомендується доповнювати свіжими фруктами або сухофруктами, вимоченими в окропі.
Комбінований варіант приготування страви
Скільки за такого підходу брати молока і води, належить вирішити самостійно. Саме від обраної пропорції залежатиме кінцевий смак продукту. Оптимальним за багатьма параметрами вважається співвідношення 1 до 1.
- Беремо овес у кількості 1 склянки, по склянці молока і води, трохи солі, дві столові ложки 10% вершків і столову ложку вершкового масла.
- Промитий і підсушений продукт відварюємо на воді протягом 20 хвилин, регулярно знімаючи піну. Додаємо в масу молоко, доведене до дуже гарячого стану, але не кипіння.
- Перемішуємо склад, тримаємо на слабкому вогні ще 5 хвилин і знімаємо. У масу вводимо сіль і підігріті вершки, перемішуємо, накриваємо кришкою. Продукт настоюємо 10 хвилин у теплому місці.
- Додаємо в нього вершкове масло, ще раз перемішуємо і тримаємо під кришкою 5 хвилин. Каша готова!
Регулярне вживання складу, приготованого з необробленого вівса, дає змогу забезпечити організм вітамінами, мікроелементами, клітковиною й антиоксидантами. Уже через кілька днів після включення продукту в раціон стануть очевидними позитивні зрушення в роботі травної системи, зникне важкість у шлунку, стане чистішою шкіра, почнуть сходити хронічні набряки.