Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Як готувати » Скільки і як варити каву на плиті в каструлі

Скільки і як варити каву на плиті в каструлі

Як варити каву в каструлі

Кожній господині варто ознайомитися з тим, як варити каву в каструлі. Якщо в будинку немає кавомашини, ця навичка може виручити в разі приходу гостей. Існує кілька варіантів приготування відразу великого об'єму ароматного напою на плиті, але особливою популярністю користуються лише два з них. Вони без проблем реалізуються вдома, при цьому немає необхідності купувати спеціальні інструменти. Зробивши все правильно, можна розраховувати на отримання такого ж смачного продукту, як і за одного зі стандартних підходів.

Кава в білій чашці

Базовий підхід до приготування напою

Коли потрібно швидко зварити кілька порцій кави, не допоможе навіть турка. Краще використовувати звичайну емальовану каструльку невеликого розміру, яка знайдеться вдома у кожного. Маніпуляція матиме такий вигляд:

  • Беремо обрану ємність, наливаємо в неї трохи води, яку доводимо до кипіння і зливаємо. Це дасть змогу позбутися непотрібних запахів.
  • У каструлю наливаємо воду, якої беремо стільки, скільки необхідно для реалізації запланованої кількості порцій. Рідину доводимо до кипіння.
  • Засипаємо мелений продукт. Тут потрібно керуватися особистими уподобаннями щодо міцності напою, але зазвичай беруть 2-3 ложечки на 150 мл води.

Кава з пінкою в каструлі

Порада: При відварюванні кави в каструлі правильніше використовувати не цукор і вершки, а згущене молоко. У цьому випадку напій вийде більш однорідним і смачним.

  • Масу розмішуємо тільки один раз, після чого тільки спостерігаємо за продуктом. Тримаємо її на дуже слабкому вогні, не даючи закипати. Щойно пінка почне підніматися, знімаємо ємність із плити, трохи чекаємо і повторюємо маніпуляцію. Так повторюємо кілька разів, домагаючись потрібної міцності складу.

Готовий напій розливаємо по чашках, обов'язково використовуючи ситечко. За смаком додаємо в нього лимон, цукор, вершки або інші додаткові компоненти. До речі, всі інструменти потрібно не тільки підготувати перед тим, як варити каву в каструлі, а й злегка нагріти, щоб вони не дали змогу складу швидко охолонути.

Кава в чорній чашці

Ускладнений варіант приготування кави в каструлі

Беручи до уваги той факт, що навіть у маленьких каструльок дно прогрівається не дуже рівномірно і так само нерівномірно остигає, іноді доводиться йти на додаткові хитрощі, щоб досягти оптимального результату. Перед тим, як варити каву в каструлі наведеним вище способом, варто розглянути такий варіант приготування продукту:

  • Нам знадобиться емальована або металева каструля мінімального об'єму, металева ложка, вода і мелена кава з розрахунку 2 чайних ложки порошку на 100 мл рідини. Додатково беремо цукор і вершки за смаком.

Порада: Для приготування в каструлі краще брати мелену каву середнього або грубого помелу. У цьому разі його частинки повністю осядуть на дно ємності, а не зависнуть у рідині.

Процес варіння кави в каструлі

  • Металеву ложку кладемо в морозилку, вона має гарненько охолонути.
  • Каву викладаємо в каструлю, заливаємо половиною норми води. Додаємо цукор і акуратно вимішуємо склад. Запалюємо під ємністю маленький вогонь і чекаємо появи бульбашок.
  • Щойно на поверхні рідини утвориться піна, перемішуємо масу ще раз і знімаємо ємність із плити. Ставимо каструлю на вологий рушник, який необхідно приготувати заздалегідь, вимочивши в холодній воді.
  • Доливаємо в заготовку воду, знову все перемішуємо і ставимо на такий самий маленький вогонь. Щойно на поверхні продукту знову почне формуватися пінка, дістаємо з морозильника металеву ложку і з її допомогою перемішуємо каву.
  • Чекаємо початку чергового бурління напою, після якого можна знімати каструлю і розливати вміст по підігрітих чашках.

Кава в маленькій каструлі

Незважаючи на те, що в обох підходах використовується дуже слабкий вогонь, кава доходитиме до стану кипіння доволі швидко, тому не варто залишати її поза увагою ні на хвилину. Якщо вдома є бадьян або кориця, можна додати зернятко першого або дрібку другого для посилення смаку напою. Це робиться вже в самому кінці, після того, як склад розлили по чашках.

Якщо правильно дотримуватися послідовності дій, то навіть у домашніх умовах можна буде приготувати напій, який за якістю не поступиться продукту з найбільш просунутої кавомашини. Не потрібно боятися експериментувати з сортом продукту і пропорціями компонентів. Тільки так можна навчитися готувати ідеальний склад.

Інші рецепти
Скільки варити гречку в пакетиках за часом у воді в каструлі
Скільки варити гречку в пакетиках за часом у воді в каструлі
У мікрохвильовці У мультиварці Тривалість варіння залежно від кількості порцій Нюанси приготування молочної каші Гречка як складова страви: скільки
Скільки і як потрібно варити перловку для різних страв
Скільки і як потрібно варити перловку для різних страв
Здебільшого сучасні господині цікавляться, як варити перловку на воді, тільки якщо наважуються на приготування розсольнику. Ця крупа якось не
Консервована каша в банках на зиму: 6 рецептів
Консервована каша в банках на зиму: 6 рецептів
Домашня консервація у вигляді каші в банках з м'ясом вважається повноцінною стравою, здатною виручити в момент, коли відсутній час на
7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику
7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику
Яйця надають тісту приємного кольору, роблять випічку повітряною, пористою, поживною. Вони одночасно слугують розпушувачем і стабілізатором,
7 ефективних способів очистити чайник від накипу в домашніх умовах
7 ефективних способів очистити чайник від накипу в домашніх умовах
Про те, як очистити чайник від накипу, має знати кожна господиня. На жаль, поки що не придумано досить ефективних способів запобігання появі
М'ясо в мультиварці - як правильно зварити яловичину, свинину, телятину та кролика
М'ясо в мультиварці - як правильно зварити яловичину, свинину, телятину та кролика
Практика показує, що смачно відварити м'ясо не так просто, як здається. На щастя, з появою мультиварок, цей процес помітно оптимізувався. Тепер