Скільки і як варити компот із кураги
Якщо налити в склянку окріп, опустити в нього трохи кураги і потримати продукт кілька хвилин під кришкою, можна буде сказати, що компот із сухофрукта готовий. Звісно, здебільшого сучасні господині використовують складніші й ефективніші рецепти, але в основі в будь-якому разі лежить саме вимочування основного компонента в гарячій воді або сиропі. Якщо ще й додатково варити масу, то її смак і аромат будуть більш насиченими, хоч у користі готовий продукт трохи втратить. Щоб отримати ідеальний напій, доведеться додатково вивчити кілька правил і освоїти кілька корисних навичок.
Особливості підготовчого етапу
Перш за все, успіх заходу залежить від правильності вибору кураги. Всупереч поширеній думці, для цієї мети категорично не підходять соковиті на вигляд, пухкі, такі, що буквально лискучі екземпляри. Річ у тім, що вони доводяться до такого стану шляхом штучного сушіння та особливої обробки. Вони мають дуже апетитний вигляд, але на смак більше нагадують цукерки, ніж корисні сухофрукти. На компот краще пустити трохи некондиційні на вигляд, пересушені на дотик і не надто соковиті на смак вироби. Головна вимога - вони мають бути висушені виключно природним способом.
Порада: Напій із сушених абрикосів рекомендується вживати протягом 12 годин після його приготування. Через зазначений час він повністю втрачає свою початкову користь і перетворюється на просто смачний напій. Жодні консерванти, цукор і стерилізація від цього не захистять.
Після придбання кураги потрібної якості та перед її безпосереднім використанням як основного компонента корисного напою, потрібно провести певну обробку виробів з кураги. Зазвичай буває достатньо простого ошпарювання продукту окропом. Якщо аромат, що виходить від сухофруктів, не посилився, їх рекомендується витримати в окропі протягом 15 хвилин або бланшувати 2-3 рази по 5 хвилин. У випадках, коли і це не допомагає, компоненти потрібно розрізати на 2-4 частини і повторити використання окропу.
Популярні рецепти компоту з кураги
Після того, як основний компонент доведено до потрібного стану, потрібно приступати до приготування компоту. Із цією метою можна використовувати рецепт із таких:
- Класичний компот. На 300 г кураги беремо 2,5 л води і цукор за смаком. Сухофрукти, якщо вони ще не були подрібнені, нарізаємо половинками і викладаємо в каструлю. Заливаємо їх водою, додаємо цукор і розмішуємо. Масу доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і накриваємо кришкою. Склад потрібно варити не більше 6-7 хвилин. Після цього напій охолоджуємо і подаємо.
- Компот із родзинками. Нам знадобиться по склянці кураги та родзинок, 2,5 л води і цукор за смаком. Родзинки потрібно вимочити так само, як і курагу. Сухофрукти викладаємо в ємність для варіння, засипаємо цукром, настоюємо півгодини, після чого заливаємо водою і ставимо на вогонь. Після закипання склад слід варити всього 5 хвилин, можна навіть без кришки. Потім його рекомендується настояти протягом чверті години під кришкою і подавати.
Порада: За бажання напій можна зварити і в мультиварці. З цією метою найкраще використовувати режим «Тушкування» або «Мультиповар». Час приготування напою не повинен перевищувати 10 хвилин. Краще потім настояти його ще 10-15 хвилин, ніж перетравлювати.
- Компот із чорносливом. На склянку кураги беремо половину склянки чорносливу, 2,5 л води і трохи цукру. Чорнослив промиваємо і вимочуємо в гарячій воді. Змішуємо всі складові в ємності для варіння, ставимо на вогонь. Масу доводимо до кипіння і варимо під кришкою на повільному вогні 6-7 хвилин. Якщо чорнослив дуже щільний, то час обробки можна збільшити до 10 хвилин.
- Компот із яблуками. На склянку кураги беремо одне велике солодке яблуко, 2,5 л води і цукор за смаком. Яблуко нарізаємо невеликими кубиками, курагу розрізаємо на 4 частини. Усі компоненти з'єднуємо в каструлі, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Варити склад можна і 2 хвилини, але смак буде більш насиченим, якщо витримати 5-6 хвилин. Готовий продукт знімаємо з плити, перемішуємо, накриваємо кришкою і чекаємо, поки він повністю охолоне.
- Імбирний компот із курагою. На 200 г кураги нам знадобиться 100 г зацукрованого імбиру, 2,5 л води, трохи кориці та цукор за смаком. Імбир шаткуємо тонкими смужками, курагу розрізаємо на половинки. Компоненти, крім кориці, складаємо в ємність для варіння, заливаємо водою, настоюємо 10 хвилин, після чого ставимо на вогонь. Після закипання маси додаємо корицю, зменшуємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Варити склад потрібно не більше 10 хвилин, подавати краще гарячим.
- Компот із кураги та замороженої вишні. Нам знадобиться склянка сухофруктів, половина склянки замороженої вишні, трохи цукру, 2,5 л води і цедра одного лимона. У ємності для варіння змішуємо цукор, цедру і курагу, настоюємо 10 хвилин. Після чого заливаємо окріп, ставимо на вогонь і варимо під кришкою при середньому кипінні 5 хвилин. Тоді засипаємо в масу вишню, причому, попередньо розморожувати її не обов'язково. Після того, як продукт знову закипить, варимо його ще 5 хвилин, настоюємо, охолоджуємо і подаємо. Такий напій найкраще пити холодним, з кубиками льоду.
Компоти із сухофруктів не рекомендується проціджувати. М'якоть, підвішена в рідині, містить безліч корисних компонентів і підсилює смак напою. Вона анітрохи не псує його вигляд і текстуру, тільки надає йому додаткової поживності та густоти.