Вівсяне печиво з гарбузом - рятуємо настрій у холоди
Рецептів печива з гарбуза та вівсяних пластівців існує безліч - зазвичай у результаті виходять майже звичні круглі «коржики», трохи більш помаранчеві, ніж звичайне вівсяне печиво. Нудно? Мабуть. Ми пропонуємо приготувати більш цікавий і ошатний варіант.
Те, що ви побачите нижче, - модернізований рецепт традиційних сконів (це класична британська, шотландська випічка - щось на кшталт смачного і простого в приготуванні хлібця до чаю). Ми додамо геркулес і, звичайно ж, гарбузову м'якоть.
Інгредієнти
- Борошно - 1 склянка + ½ склянки в запас;
- Вівсяні пластівці - 1 склянка;
- Цукор - 8 столових ложок;
- Гарбуз - 300 г;
- Молоко (або вершки) - 3 ст. л. л. ;
- Масло вершкове - 80-90 г;
- Яйце куряче - 1 шт.;
- Розпушувач - 1 ст. л.;
- Кориця - 1 ч. л.;
- Мелена гвоздика - ½ ч. л.;
- Мелений мускатний горіх - ½ ч. л. л.;
- Мелений імбир - ½ ч. л.;
- Сіль - ½ ч. л.;
- Ванілін - за смаком.
Під час приготування знадобляться:
- Глибока миска для змішування;
- Сито для борошна;
- Блендер;
- Обробна дошка та ніж;
- Деко або форма для запікання;
- Качалка;
- Духовка.
Процес приготування
- У глибоку миску просійте борошно, всипте геркулес, цукор, розпушувач, спеції і все перемішайте.
- До сухих інгредієнтів додайте яйце, м'яке вершкове масло і молоко (вершки). Знову перемішайте.
- До цього часу буде готовий гарбуз. Дістаньте шматочки з духовки, трохи остудіть, зріжте шкірку й обвуглені куточки, якщо вони є. Поріжте на кубики середньої величини та за допомогою блендера перетворіть їх на пюре.
- Півсклянки пюре з гарбузової м'якоті додайте до решти інгредієнтів, ретельно перемішайте. Якщо тісто буде рідкуватим, додайте борошна з «резерву». Тепер воно має добре вимішуватися руками.
- Зробіть із тіста «колобок» (або два «колобки») і розкачайте в пласт завтовшки приблизно 1,5 сантиметра. Тепер можна вирізати майбутні печеньки тієї форми, яка вам більше до вподоби. Можна використовувати спеціальні форми (маленькі не підійдуть), а можна вирізати коло за розміром тарілки і розрізати його на сектори, як тортик. Викладіть на деко, застелене пекарським папером, або на дно широкої скляної форми. Підійде також силіконовий килимок
або дно від роз'ємної форми.
- Відправте в духовку, розігріту до 200 градусів. Вівсяне печиво з гарбузом буде готове приблизно через 15 хвилин.
Щоб використати весь об'єм тіста, найімовірніше, знадобиться 2-3 заходи. Коли готове печиво охолоне, його можна покрити глазур'ю. Робиться вона просто: цукрову пудру змішують із невеликою кількістю вершків, щоб вийшла солодка паста. Нею змащують отриману випічку або прикрашають за допомогою кондитерського шприца з вузькою насадкою («народний» варіант - використання пакета зі зрізаним куточком).
Якщо ви все ж таки вирішили з отриманого тіста зробити випічку, схожу на традиційні скони або звичайне печиво, можете надрізати «плюшки» зверху і прикрасити гарбузовим варенням. Воно якнайкраще доповнить смак.
Рецепт вівсяного печива з гарбузом завершимо несподіваною інформацією: його можна готувати і без вівсянки - просто замініть цей самий обсяг борошном. Можете додати трохи пшеничних висівок, щоб не втрачати корисну складову рецепта. Випічка вийде набагато ніжнішою, нагадуватиме м'які різдвяні пряники.